10
Úno
Off

Krabička kakaa nesmí chybět v žádné kuchyni

Každá hospodyňka ví, jak moc je důležité mít ve své kuchyni kakaový prášek, který se hodí nejen k pečení, ale také má své hlavní místo při vaření nebo při kreativním tvoření například skvělých domácích pralinek. Kakao má skutečně velmi široké využití, ale také existuje mnoho verzí, které se dají na trhu zakoupit. A mnohdy mají k opravdovému kvalitnímu kakau velmi daleko a to nejen samotnou barvou, ale především chutí. Pro obyčejné přípravy moučníků bude možná dostačující, ale budou mu chybět základní bohaté živiny, což je velká škoda. Investovat do zdravé přípravy pokrmů se rozhodně vyplatí.kakaový prášek

Kakaové boby jsou základní surovinou

Pokud chceme konzumovat kvalitní kakaový prášek, tak se musíme zaměřit na nepražené kakaové boby. Ty si totiž zachovávají díky šetrnému zpracování při nízkých teplotách všechny klíčové vitamíny, minerály, antioxidanty a enzymy. Ani se nestačíme divit, co takový kvalitní prášek obsahuje za minerály, včetně hořčíku, vápníku, zinku, mědi, manganu a draslíku. Nalezneme zde jednoho z nejsilnějších antioxidantů, což je epicatechin. Díky tomu se takovéto kakao dá skvěle využít do RAW pochutin. Jinak jej můžeme přidat do kaší, vmíchat do pudinků nebo si ostatně vyrobit vysoce kvalitní RAW čokoládu. Pokud se nám povedou zakoupit nepražené kakaové boby, tak bychom neměli váhat s jejich koupí. Dají se totiž konzumovat samotné a pak se hodí pár kousků na zahnání takzvané mlsné. Navíc je to zdravé mlsání.kakaové boby

Původ z tropů Jižní Ameriky

Při pití lahodného kakaa asi nikoho nenapadne, že zrovna prvopočátek začíná u vysokého stromu, který má klidně pět a více metrů. Přímo na jeho kmenu nebo silnějších větví vyrůstají květy, které se později promění v plody. K velkému překvapení plod bude mít velikost až 30 cm a vážit bude kolem půl kila, což není žádný drobeček. Uvnitř jsou kakaové boby, které ovšem musí podstoupit ještě dlouhou cestu, než se dostanou k nám ve známé podobě.